Πώς τα άλφα υδροξύ οξέα λειτουργούν στη φροντίδα δέρματος;

Τα άλφα υδροξύ οξέα, συνήθως καλούμενα AHAs, είναι αποτελεσματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλυντικές διατυπώσεις. Εν τούτοις βρήκε ευρέως στη φύση, μπορούν επίσης να συντεθούν σε ένα εργαστήριο.

Τα άλφα υδροξύ οξέα συμπεριλαμβάνονται στις προετοιμασίες φροντίδας δέρματος για τη δυνατότητά τους στο exfoliate ή αφαιρούν το στρώμα επιφάνειας των κυττάρων δερμάτων, που επιτρέπει στα υγιέστερα κύτταρα δερμάτων για να έρθουν στην επιφάνεια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει τον τρόπο ότι το δέρμα κοιτάζει και αισθάνεται.

Τα άλφα υδροξύ οξέα τείνουν να χρησιμοποιηθούν με τον έναν από δύο τρόπους:

  1. Χημικές φλούδες στις υψηλές συγκεντρώσεις (γενικά πάνω από 20%). Αυτοί εκτελούνται γενικά σε ένα γραφείο θέτοντας από έναν καταρτισμένο επαγγελματία.
  2. Στο σπίτι κρέμες, οροί, μέσα καθαρισμού κ.λπ. στις συγκεντρώσεις μέχρι 15%.

Είναι τα άλφα υδροξύ οξέα αποτελεσματικά;

Η αποτελεσματικότητα των άλφα υδροξύ οξέων έχει τεκμηριωθεί σε διάφορες μελέτες. Σε μια μελέτη, μια glycolic όξινη φλούδα 50 τοις εκατό αποδείχθηκε για να βελτιώσει την εμφάνιση του ήλιου χαλασμένη όταν εφαρμόζεται για τέσσερις εβδομάδες. Άλλες μελέτες έχουν μια βελτίωση στο ξηρό δέρμα και, στις υψηλότερες συγκεντρώσεις, το πάχος δερμάτων αυξάνεται με τη βελτίωση της παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνων.

Το Glycolic οξύ (που προέρχεται από τον κάλαμο ζάχαρης), είναι το ευρύτατα χρησιμοποιημένο AHA και έχει την ιδιαίτερη έρευνα για να υποστηρίξει την αποτελεσματικότητά του. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι ενοχλώντας από άλλο AHAs και μπορεί να είναι προβληματικό στους σκοτεινότερους τύπους δερμάτων, όπου μπορεί να οδηγήσει στο hyperpigmentation. Άλλα αποτελεσματικά άλφα υδροξύ οξέα περιλαμβάνουν:

  • Οξύ, που προέρχεται γαλακτικό από το γάλα. Είναι ηπιότερο και τείνει να είναι λιγότερο ενοχλώντας από το glycolic οξύ, καθιστώντας το ιδανικό για το ευαίσθητο δέρμα.
  • Κιτρικό οξύ από τα εσπεριδοειδή
  • Μηλικό οξύ από τα μήλα και τα αχλάδια
  • Τρυγικό οξύ από τα σταφύλια
  • Mandelic οξύ από τα αμύγδαλα. Το Mandelic οξύ ανέχεται καλά και ιδανικός για τους σκοτεινότερους τύπους δερμάτων όπου ο κίνδυνος hyperpigmentation είναι πολύ χαμηλός.

Το AHAs είναι το αποτελεσματικότερο στις συγκεντρώσεις επάνω από 8%. Πρέπει να διατυπωθούν με χαμηλό pH για είναι αποτελεσματικοί. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις (λιγότερο από 8%) είναι ένας καλός τρόπος να εισαχθεί βαθμιαία ένα AHA στη θεραπευτική αγωγή σας, χωρίς πέρα από την ευαισθητοποίηση του δέρματος.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των άλφα υδροξύ οξέων;

Αν και τα γενικά ασφαλή, άλφα υδροξύ οξέα μπορούν να ενοχλήσουν μερικούς τύπους δερμάτων που οδηγούν στην ερυθρότητα ή να ξεφλουδίσουν. Αυξάνουν επίσης τη φωτοευαισθησία του δέρματος, που καθιστά τα άτομα πιό ευαίσθητα στο ηλιακό έγκαυμα. Για αυτόν τον λόγο, κάποιος δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσει ένα AHA χωρίς ένα ελάχιστο SPF 30 της προστασίας.

Πώς ενσωματώνετε ένα AHA στη θεραπευτική αγωγή φροντίδας δέρματός σας;

Κανονικό και ξηρό όφελος τύπων δερμάτων οι περισσότεροι από AHAs. Though cleansers and toners will deliver some benefit, you’ll get the best bang for your money by using an AHA cream, serum or lotion which will work by staying in contact with your skin.

My top pick is MaMa Lotion, a 20% AHA serum (with 10% mandelic acid and 10% malic acid). Studies have shown that MaMa Lotion is effective for:

  • Melasma and other hyperpigmentation disorders
  • Acne
  • Acne scars
  • Wrinkles and fine lines
  • Rosacea.

Want to keep up to date on the latest in skin care and anti aging information? Visit this skincare blog updated 3 times a week. Sign up for our weekly newsletter with exclusive info and discounts on new products. Sign Up Here


Leave a Comment